Schaaknieuws

Noord-Brabant

5 maart

2017

10e Jeugdtoernooi De Drie Torens

Met de nodige aanmeldingen op het laatste moment werd uiteindelijk vrijwel hetzelfde aantal deelnemers (37) als vorig jaar gehaald. Daarbij ondervond het toernooi, traditiegetrouw op de vrijdagmiddag in de carnavalsvakantie, ook nog concurrentie van de PK in leeftijdscategorieën A en B. Voor Mika Rutjens overigens geen beletsel aan beide toernooien deel te nemen.

Er waren slechts drie deelnemers met stap 4 of hoger, dus zij werden ingedeeld bij de groep van stap 2 en 3. In deze gecombineerde groep werd bijzonder hard gestreden en alle spelers verloren wel een partij. Ten slotte eindigden Mika Rutjens (Deurne) en Daan Baselmans (Rochade), beiden in bezit van stap 4, met 5,5 punten uit 7 partijen bovenaan, maar Mika werd eerste vanwege meer weerstandspunten. Marieke van Essen (ook in het bezit van een stap 4-diploma) bleef een puntje achter op dit tweetal. De meesten in deze groep hadden stap 2 of 3 gehaald, en daarvan was Pieter Mathieu (De Drie Torens) de beste: hij had evenals Elysia Feng (Eindhoven) 5 uit 7, maar een half weerstandspuntje meer. Derde werd hier de jonge en talentvolle Tommy Grooten (WLC en Eindhoven).
Ook bij de groep van stap 0 en 1 bleef niemand zonder nederlaag. Yaro Kraneveld (Waalwijk) won hier met 6 uit 7. Hij werd gevolgd door maar liefst vier spelers met 5 uit 7, waarvan Thijn Libregts (Rochade) en Luca Kraneveld (Waalwijk) net wat meer weerstandspunten hadden dan Tigo Roozen (EGS) en Stan van Groenendaal.
Locatie en wedstrijdformule waren als in de afgelopen jaren. Met wedstrijdleider Joost van den Bighelaar, tafelleiders Arnoud van de Boel en Jaap Weel, en Elias Thijsse achter de computer liep het toernooi gesmeerd (dat zijn laptop het begaf en Herman Grooten zo vriendelijk was de zijne ter beschikking te stellen, zal de meesten zijn ontgaan). Bert-Jan Panjoel en Wilbert Kocken waren een geweldige Aap resp. Beer, die het in 1 minuut (tegen 5 voor de jeugdspeler) alleen tegen de sterkste jeugd zwaar hadden. Ernest van Moorsel had weer voor leuke schaakpuzzels en prijzen gezorgd, en verzorgde ook de catering tijdens het toernooi.

Het toernooi werd mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van De Drie Torens en Stichting Theseus. Alle uitslagen en standen staan hier.

833 keer bekeken