Schaaknieuws

Noord-Brabant

24 november

2016

Charles Kuijpers NBSB Veteranenkampioen 2016

3e donderdag in november, al 31 jaar een begrip op de Brabantse schaakkalender.

Ook dit jaar wisten 50 schakers van 50 jaar en ouder de weg naar Vught weer te vinden.

Het NBSB Veteranenkampioenschap was zoals we dat de laatste jaren gewend zijn tot de laatste ronde spannend.

Charles Kuijpers, de man die jarenlang lid is geweest van De Pion uit Roosendaal maar die nu als huisschaker door het leven gaat, noemde zichzelf tijdens de prijsuitreiking van vorig jaar de Poulidor van Vught.

De reden waarom mag duidelijk zijn. Steeds moest hij een andere schaker voor laten gaan.

In 2011 was het Nico Schouten, in 2012 Jan Mascini, vervolgens in 2013 Pierre Smeets en toen in 2014 opnieuw Nico Schouten en in 2015 wederom Pierre Smeets.

In 2016 was Charles weer als tweede geplaatst. Zou hij opnieuw de titel aan de als eerste geplaatste Nico Schouten over moeten laten? Charles en Nico speelden onderling remise en wonnen beiden al hun overige partijen. Pas toen de eindstand was opgemaakt werd het duidelijk. Charles had een half weerstandspuntje meer dan Nico en mocht duidelijk opgelucht de Siem van der Linden wisseltrofee eindelijk in ontvangst nemen.

Tom Furstenberg was met 5 uit 7 op een derde plaats de beste speler van De Vughtse Toren.

Wilbert Kocken wint Seniorentoernooi

Ook in het Bertie Brandwijk Senioren toernooi was het erg spannend. In 2015 had Wilbert Kocken zijn kansen op de eindoverwinning verspeelt door te in de 2e ronde te verliezen van Henk van Evert van de organiserende Vereniging De Vughtse Toren.

Dit jaar ging Wilbert tot aan de laatste ronde goed. 5 x winst, 1 x remise. Remise in de laatste ronde zou voldoende zijn om ongedeeld winnaar te worden. Maar in de laatste ronde moest Wilbert aantreden tegen, jawel, Henk van Evert. Beide spelers gingen er eens goed voor zitten. Niks remise, gewoon lekker spelen. En ja hoor, opnieuw moest Wilbert in Henk zijn meerdere erkennen. Na 7 ronden stonden Wilbert Kocken, Henk van Evert en Wilbert Schreurs met 5,5 punt op een gedeelde eerste plaats en moest net als bij het Veteranenkampioenschap ook nu de weerstandspunten beslissen wie het toernooi op zijn naam mocht schrijven. Het verschil was duidelijk. Wilbert had 3,5 weerstandspunt meer dan Henk en 5,5 meer dan Wilbert Schreurs.

Eindstand Veteranenkampioenschap:

veteranen

Eindstand Seniorentoernooi:

seniorentoernooi

1750 keer bekeken