Schaaknieuws

Noord-Brabant

7 februari

2021

In memoriam Wil van Zon

Afgelopen week bereikte ons het bericht dat onze oud-voorzitter Wil van Zon is overleden.

In de periode van 1987-1988 tot en met  1993-1994 is Wil van Zon voorzitter geweest van de NBSB en tevens bondsraadlid. En in de periode 1999-2000 t/m 2004-2005 was Wil plaatsvervangend bondsraadlid namens de kleine verenigingen.

De heer van Zon was een ervaren bestuurder. Hij was in de periode van 1990 tot 1998 lid van de gemeenteraad van Eindhoven en van maart 1994 tot maart 1998 was hij wethouder van de gemeente Eindhoven.

Hij was ook een ervaren schaker. Hij heeft gespeeld bij de bedrijfsvereniging DAF Eindhoven en later bij SV Tivoli. Bij SV Tivoli, hoe kan het ook anders met zo veel bestuurlijke ervaring, was hij ook voorzitter. In juni 2006 fuseerden DAF, Tivoli en De Twee Koningen tot de Triple-Pion, en ook daar was Wil voorzitter.

Als bezoeker van de Algemene Vergadering van de NBSB was ik onder de indruk van de manier waarop Wil de vergadering leidde. Strikt en “to the point”. Dus geen vragen in de rondvraag over onderwerpen die al eerder aan de orde waren geweest!

Als bondsraadlid voor de grote verenigingen heb ik jarenlang samen met Wil de vergaderingen van de bondsraad bezocht en ook hier kwam zijn bestuurlijke ervaring goed van pas.

In 2007 had ik het genoegen om tegen Wil te mogen spelen tijdens een wedstrijd voor de NBSB competitie. Volgens het verslag uit die tijd kwam er een opening op het bord waarvan ik niet zo veel begreep en waar ik heel veel tijd aan moest besteden. Mijn rating zal in die tijd (rond de 1700) ongeveer gelijk geweest zijn aan die van Wil. Fortuinlijk wist ik, met nog een zestal minuten op de klok en vijftien zetten te gaan, de partij toch nog te winnen omdat ik plots een dame cadeau kreeg. Ruiterlijk, zoals Wil altijd was, gaf hij mij de hand en erkende zijn verlies.

Wil is 75 jaar geworden. De uitvaart zal komende zaterdag in besloten kring plaatsvinden.

Beste Wil bedankt voor alles wat je voor de NBSB en haar verenigingen hebt betekent. Rust zacht.

Ad Bruijns

Voorzitter NBSB

650 keer bekeken