Schaaknieuws

Noord-Brabant

24 maart

2023

Leuk schoolschaak voor teams in Oisterwijk

Het schoolschaakkampioenschap van district Tilburg, voorronde van de Brabantse kampioenschappen voor schoolschaakteams, werd gehouden in de gezellige en geschikte Bunders te Oisterwijk. Jeugdleider Cor Zijlmans van de plaatselijke schaakvereniging had Peter Hess als mede-barman geronseld, en een andere clubgenoot, genaamd Rick van Loy, speelde dit keer voor de Beer, om de jeugd tussen de serieuze partijen in vluggertjes te vermaken. De districtsjeugdleider had op basis van combinaties in door hem recent gespeelde partijen gemeend schaakpuzzels te moeten maken, maar de combi van Mark Haast tegen hem, en van hem tegen Karoly Kapitany bleken toch te lastig voor de aanwezige kinderen.

Het schaaktoernooi tussen de 8 schoolteams verliep goed en vlot. Sommige begeleiders waren ook als tafelleiders inzetbaar, en Henk Jan Beukema (De Stukkenjagers) hoefde niet naar België en kon gelukkig ook meehelpen. Scheidsrechter Joost van de Bighelaar hoefde nauwelijks in actie te komen. Nadat met hulp van clubgenoot Bert Jan Panjoel en jeugdleider Freek Mank van De Drie Torens het programma Sevilla werkend was gekregen, konden ook de teamuitslagen verwerkt worden. Al om 14:45 kon aan de prijsuitreiking begonnen worden. Het team van Linus (Driessen) won alle wedstrijden en werd de terechte en overtuigende kampioen, BS Franciscus uit Biezenmortel was een goede tweede en Armhoefse Akker 1 hield de eer van Tilburg hoog met een derde plaats. Deze 3 teams zijn daarmee ook gekwalificeerd voor het Brabantse kampioenschap dat op 16 april in Oosterhout plaatsvindt. Een dag later bleek wel dat het programma de bordpunten bij in de eindstand qua matchpunten gelijke teams niet gebruikt had, waardoor Bibit 1 een plaatsje hoger (als 6e) eindigde. In de bijlage de volledige eindranglijst.

Er waren naast bekers voor de hoogst geëindigde 3 teams ook medailles voor de spelers daarvan. En er waren medailles voor de beste bordspelers, en dat zijn dus niet altijd dezelfden! Wouter van Zon (kopman van Franciscus), Jasper Mank van Linus en Thijs van Asperen (speler van team De Lopers van BS Tiliander) hadden de beste score op bord 1: namelijk alle drie 6 uit 7. Ze waren echt volkomen gelijk geëindigd, ook qua onderling resultaat. Wouter  won van Thijs, Thijs van Jasper, en Jasper van Wouter. Dus drie beste bord 1-medailles! De rest was eenvoudiger: Joep Verduin (Linus Driessen) was de beste bord 2-speler (en 6,5/7 was so wie so de hoogste score van het toernooi!), Jasper van Zon (Franciscus) was de beste bord 3-speler, en Teun Noordenbos (Armhoefse Akker 1) de beste speler op bord 4. In de andere bijlage staan alle scores per bord vermeld.

Iedereen bedankt voor alle medewerking, en graag tot ziens, in Oosterhout en volgend jaar in het district!

321 keer bekeken