Schaaknieuws

Noord-Brabant

1 juli

2017

Manuel Bosboom en Brent Burg gedeeld winnaar Huub van Dongen Memorial

Op zaterdag 24 juni vond de 6de editie van het Huub van Dongen Memorial plaats. Het toernooi, waarin Peter Boll als special guest tussen de ronden door demonstraties liet zien over de mooiste eindspelstudies, was met 46 deelnemers wederom een succes!
Na 7 bloedstollende rondes stonden Manuel Bosboom en Dubbelschaker Brent Burg uiteindelijk bovenaan met 6.5 uit 7. Op een half weerstandspuntje werd Manuel uiteindelijk toernooiwinnaar, niet voor de eerste keer :-).

Eindspelstudies

Ieder jaar organiseert Dubbelschaak een speciaal thema rondom het rapidtoernooi. Dit jaar werd Peter Boll uitgenodigd om tussen de partijen door de deelnemers een en ander bij te brengen over eindspelstudies. Er werden natuurlijk ook veel mooie studies bekeken en de deelnemers moesten zelfs wat huiswerk maken. Maar niet voor niks, want voor de winnaars in 2 ratinggroepen lagen er heel mooie schaakboeken als prijs te wachten. De winnaars van deze prijzen waren Joep Nabuurs in de groep >1800 (en won het boek Positional Decision Making in Chess van Boris Gelfand) en Dubbelschaker Roy van Esch in de categorie <1800 (winnaar van het boek Endgame Tactics van Ger van Perlo).

Toernooi

Zoals gezegd was het toernooi een ware thriller. Manuel Bosboom en Brent Burg waren onverslaanbaar. Vreemd genoeg deed Manuel dit door vanaf het begin van de dag biertjes te drinken en speelde Brent de hele dag met een kater vanwege een heel gezellige avond bij de ALV van KiNG de dag voor het toernooi. De nuchtere spelers hadden dus het nakijken.

De onderlinge partij tussen deze mannen eindigde in een heel spannende remise. De andere partijen werden dus allemaal gewonnen. Als je de partijen hieronder naspeelt zul je tot de conclusie komen dat Manuel over geluk niet te klagen deze dag, want hij heeft toch regelmatig in een uitzichtloze positie gezeten. Maar het is een ware schwindelkoning en dat betaalde zich uit.

Gedeeld 3de werden Joep Nabuurs en Ton van der Heijden op gepaste afstand met 5.5 uit 7. De delta-TPR prijs (ofwel beste prestatie tov eigen rating) ging naar Elster Torenaar John van Ginkel (hierboven op de foto tegen Manuel Bosboom). Ook een felicitatie waardig!

De eindstand was als volgt:

Een uitgebreider verslag met veel foto’s en partijen is te vinden op de site van Dubbelschaak.

1301 keer bekeken