Schaaknieuws

Noord-Brabant

7 april

2023

Mooi slot Midden-Brabant Cup

In het gezellige en geschikte wijkcentrum De Bunders zorgden plaatselijke jeugdleider Cor Zijlmans en trainer Peter Hess van SV Oisterwijk voor een aangename zondagochtend. Om te schaken dan, buiten kwam de regen met bakken naar beneden. Maar liefst 44 jeugdspelers (opnieuw een record!) hadden de weg naar de Parel in ’t Groen gevonden, jeugdleider en schaaktrainer Rick van Loy van BS Wandelbos kwam zelfs op de fiets! We zagen behalve SV Oisterwijk (met ook Richard van Zon) ook De Stukkenjagers goed vertegenwoordigd: Henk Jan Beukema had een vervanger geregeld voor vervoer van zijn zonen naar België, Luuk Baselmans was weer present en Yvonne van Santen mocht het gebeuren zelfs vanaf de zijlijn aanschouwen. Helaas moest jeugdschaker Jens Prince na 2 rondes ziek naar huis, maar de bezetting was dus prima. En in de 3 categorieën lag nog niet vast wie welke beker zou krijgen en met veel nieuwkomers was het ook een beetje een debutantenbal.

Bij stap 0 (voor wie nog geen diploma stap 1 of iets vergelijkbaars heeft) verdedigde Thijs Westerveen (SV Waalwijk) met succes zijn 1e plaats. Wel scoorde Max IJpelaar (De Drie Torens) een halfje meer in dezelfde “hoogste” groep, waardoor hij de 2e plaats veroverde, die de afwezige Tim van Laarhoven (EGS) moest afstaan. Derde werd in de eindstand hier Fos Schouwenaar (SV Waalwijk), die daarmee de heel gelijkmatig scorende Aron Brötzner (De Stukkenjagers) voor bleef. In de andere groepen van stap 0 waren diverse goede debutanten: Mattias Anderson Ortega (SV Oisterwijk) won met overmacht de tweede stap 0-groep en Levijn Smits (SV Oisterwijk) de derde, gevolgd door clubgenoot Maarten Kuijsten en de nog clubloze Fabian Feuth (BS Armhoefse Akker). En dan waren er nog andere beginners, die vaak nog wat moesten wennen.

Een andere “debutant” hield geweldig huis in de sterkste stap 1-groep. Messi Bruens (De Stukkenjagers) won daar al zijn partijen en het zou ons niet verbazen als we meer over hem gaan horen! Voor het totaalklassement (zie bijlage) was dit machtsvertoon natuurlijk onvoldoende voor een beker, misschien volgend seizoen wel? Clubgenote Loulou Brocken scoorde weliswaar dit keer maar 50%, het was ruim genoeg voor goud, en ze ging daarmee Dylan Basie (BS Wandelbos) voorbij, die dus de zilveren beker kreeg. Teun de Kluijs (De Stukkenjagers) had ook niet de beste dag, maar hield brons, nipt vóór Thijmen Hielkema (EGS), die met een 5 uit 7 score veel punten vergaarde, maar een keer te vaak niet meedeed. Zijn broer Menno deed het in de andere stap 1-groep prima en eindigde samen met nieuwkomer Linde Moekiran (De Stukkenjagers) bovenaan met 6 uit 7. Derde werd hier Timucin Zanlier (De Drie Torens), die zijn draai weer gevonden heeft.

Bij de kanonnen van stap 2 en hoger behield Alex Poliakov (De Drie Torens) zijn eerste plaats: hij won al zijn partijen en versloeg in de laatste ronde clubgenoot Alexander Slomka in een goede partij. Alexander eindigde in de dagstand en het totaalklassement als derde, want Merlijn Langenhuijsen (EGS) verloor alleen van Alex, en hij ging Alexander daarmee voorbij. In de andere bijlage staat de volledige uitslag van de 5e en laatste ronde.

Allen die meehielpen dit seizoen van de MBC zo goed te laten verlopen: veel dank, en graag tot volgend seizoen!

345 keer bekeken