Noord-Brabant

15 april

2019

Tommy Grooten is de beste Pupil van Noord-Brabant

Op 14 april 2019 werd in het Jan Tinbergen College in Roosendaal, de Brabantse Pupillendag georganiseerd. Het toernooi is uiteraard een opmaat voor de Nationale Pupillendag maar is bovenal gewoon heel goed voor de schaakontwikkeling en supergezellig! Er waren 24 kinderen die zich nog ‘pupil’ mogen noemen, dat betekent dat ze geboren zijn in 2010 of later, dus hoogstens 9 jaar oud zijn én schaken dat ze kunnen! De beren die rondliepen op het schaaktoernooi kunnen dat zeker beamen.

Er was besloten om de G- en H-categorie in één groep te laten spelen. De G-categorie speelde alleen om drie bekers, want alle G-pupillen waren al voor aanvang van het toernooi geplaatst. Noord-Brabant heeft namelijk 5 plekken op de Nationale Pupillendag in deze categorie en er waren 4 G-pupillen. Dat maakte het voor hen wat minder spannend, maar het bleek nog behoorlijk lastig om tegen de H-pupillen te spelen. De 8 H-pupillen streden om 1 plek en 3 bekers. De gecombineerde groep leverde een mooie eindstand op:

Rk.SNoNaamGrRtgVereniging/PlaatsPts. TB1TB2TB3
11Gang KevinG666Eindhovense SV8,543,539,250,5
 2Thijssen FreekH601SV Son en Breugel8,543,539,250,5

Kevin en Freek hebben precies evenveel gescoord, zelfs de verschillende ‘tie-breaks’ zijn helemaal hetzelfde (ondanks dat Kevin en Freek niet helemaal dezelfde tegenstanders hebben gehad). Het enige verschil is de categorie!
In de G-categorie was de eerstvolgende in de eindstand vervolgens Pim Jilesen met 7 punten en derde werd Maarten Epker. Merijn Sterke werd uiteindelijk vierde.
In de H-categorie werd de nummer twee Boaz Bronkhorst, de derde plek was voor Boyd Leenen.

Bij de oudste pupillen speelden ook een aantal meisjes mee en die streden onderling voor hun eigen beker én een eigen plaats voor de Nationale Pupillendag. Yara Allaart werd 5e in de F-categorie met 4,5 punten en was daarmee het beste meisje van de dag. Als we vervolgens hoger kijken in de ranglijst en richting het podium van de F-categorie kijken, zien we een mooie verhouding tussen de nummers 1, 2 en 3. In de F-categorie plaatsen die drie zich voor de Nationale Pupillendag.
Met 7 punten werd Tano van Schilt derde, Sascha Kurt werd met 8 punten 2e en de nummer één werd Tommy Grooten met 9 uit 9! Gaat hij zijn vader, Internationaal Meester Herman Grooten, achter na?

Tommy met de Grote Beker

Behalve de wedstrijden van de Pupillen waren er ook snelschaakwedstrijden voor de kinderen van de D-categorie. Zij speelden echt heel veel wedstrijden, wel 22 (er werd zowel met wit als met zwart tegen iedereen gespeeld)! Zo kon iedereen dus altijd wel wat punten scoren. Na al die partijen, werd dit de eindstand in de top:

16Bötticher DonaldD920De Drie Torens20,00,0224,0
211Ganeshram NirupaD752Eindhovense Sv19,00,0226,0
310Kraneveld YaroD672Sv Waalwijk18,00,0228,0

Het bleef dus spannend tot de laatste ronde want dan had de eindstand zo maar net omgedraaid kunnen zijn.

Schaakbeer Jordy
Schaakbeer Mark

Voor de kinderen die het schaken toch net wat te spannend vonden, waren er gelukkig ook nog andere manieren om met een prijsje naar huis te kunnen. Zo hadden de schaakberen, FM Mark Haast en Jordy Schouten, twee kinderen uitgekozen die volgens hen het beste schaakten tegen de beren. Dat waren Saphyra van Kasteren en Aren Eryilmaz.

Door een lid van De Pion was er ook weer een woordzoeker in elkaar gezet, met een bijzonder thema, namelijk producten die 90 jaar geleden nog niet bestonden. Over een paar maanden bestaat namelijk de organiserende vereniging De Pion, 90 jaar. De woordzoeker werd heel driftig opgelost.
Tijmen Sterke, Evalijne van Schilt, Eric Zhang, Thijs Hoevenaars en Pim Jilesen werden uit de goede oplossingen geloot en mochten een prijsje meenemen. Pim kwam even na de prijsuitreiking nog melden dat hij zijn woordzoekerprijsje toch had weggeven want hij had al een beker gewonnen. Wat een mooi gebaar van Pim!