Schaaknieuws

Noord-Brabant

1 september

2017

Viertal deelt toernooizege HAVEP-GWK 2017

Na een weekend lang schaken delen vier deelnemers de overwinning in de A-groep van de vierde editie van het HAVEP-GWK 2017. Van die vier is op onderling resultaat Jeffrey van Vliet de toernooiwinnaar geworden.

Gelijk met hem eindigden Ruud van Meegen, Mark Haast en Herman Grooten.

In de B-groep wel één winnaar: Jan ten Brinke bleef alle rivalen een half punt voor.

Jeffrey van Vliet (Altern. Aalsmeerse Schaakvereniging) stond in de slotronde voor een zware taak: Ruud van Meegen van de toernooizege afhouden. Ruud was na een bye op vrijdagavond als een speer (vier overwinningen op rij) naar de koppositie gegaan, onder andere dankzij een zege op ratingfavoriet Herman Grooten. Maar met zwart moest hij zijn meerdere erkennen in Jeffrey. Dat gaf Herman Grooten (winst op Bram van den Berg, de enige deelnemer die van toernooiwinnaar Jeffrey wist te winnen) en Mark Haast de kans om langszij te komen. Ratingprijzen in de A-groep waren er voor Pim Blijlevens (onder de 2000) en de sterk presterende EGS-er Rick van Loy (min 1900).

Op papier veel spannender dan in de A was het in de B-groep bij het ingaan van de slotronde. Maar juist daar kwam Jan ten Brinke als enige winnaar uit de bus door een partij met wisselende kansen tegen thuisspeler Jasper Kools in extremis in zijn voordeel te beslissen. Alle andere partijen die relevant waren voor de groepswinst waren op dat moment al afgelopen, dus wist Jan meteen dat de 5 punten waarmee hij het toernooi besloot genoeg waren voor de zege. Steven Braun, Matthias van Zwet en Raymond Jacobsen deelden de tweede stek, voor Jasper Kools resteerde een troostprijs.

Voor de standen zie de website van EGS.

1062 keer bekeken