Schaaknieuws

Noord-Brabant

28 augustus

2016

EK: De laatste twee ronden

In de achtste ronde speelde Yichen tegen een jongen uit Oekraïne. Hoewel de rating van de jongen niet heel hoog was, had hij al wel een aantal sterke spelers verslagen. Yichen koos ervoor om de openingskeuze van de tegenstander met de Konings-Indische verdediging te bestrijden. De eerste tien zetten gingen goed, maar daarna pakte pionruil niet goed uit. De tegenstander benutte deze kans door zijn paard een hele centrale positie te laten innemen. Na afruilen van stukken bleef een eindspel over met paard en een aantal pionnen voor Yichen tegen een loper met evenveel pionnen. Het paard bleek echter geen goede velden te hebben, en Yichen had inmiddels een flinke achterstand op de klok. Gelukkig bleek de eindspeltechniek van de tegenstander niet heel goed en kon uiteindelijk Yichen vechten voor remise. Het KNSB blog omschreef het: “Yichen Han (B10) belandde in een stelling met een slechte loper tegen een goed paard. Met een uur minder op de klok waren de vooruitzichten niet veelbelovend. Yichen vocht echter voor wat hij waard was en sleepte een remise uit het vuur.”

De laatste ronde speelde Yichen tegen een tegenstander met een hogere rating (1824). De jongen uit Frankrijk gebruikte een Siciliaanse verdediging. Na lange rochade van Yichen en korte rochade van de tegenstander, ontstond er een snelle aanvalspartij aan beide kanten. Yichen kwam wat ervaring tekort en verloor twee tempi, waardoor de tegenstander al verder gevorderd was in de aanval. Hij merkte dat op en richtte zich op de verdediging. In het middenspel zorgde een pionoffer voor een open koningsvleugel. Yichen verdedigde zich erg goed, en stond volgens de computer op een gegeven moment zelfs beter. Helaas gebruikte de tegenstander een tactische wending waardoor Yichen’s dame geruild werd voor twee torens. Na die ruil stond Yichen ongemakkelijk en verloor hij nog een pion. Na drie en een half uur moest Yichen opgeven.

Hiermee was het EK geëindigd en haalde Yichen 4.5 punt. Terugkijkend was hij niet tevreden met het resultaat, omdat hij niet van spelers met een hogere rating heeft gewonnen. Wij geloven echter dat leren belangrijker is dan het resultaat. Hij zag het verschil toen hij tegen de vier 1800+ spelers speelde, en dat zorgt dat hij weet waar hij naar toe wil.

We would like to thank Jeroen van de Put and Jochem Berndsen from ESV for the translation.

Jungong Han
770 keer bekeken