Schaaknieuws

Noord-Brabant

25 augustus

2016

EK: de tweede helft begint

Na de vijfde ronde hadden alle spelers een rustdag. ’s Ochtends hebben we diverse toeristische attracties bezocht in het centrum van Praag, samen met andere leden van de Nederlandse delegatie en hun gezinnen. We konden genieten van het prachtige weer en hebben geluncht (pizza!) bij de beroemde Karelsbrug in Praag. Rond twee uur waren we terug bij het hotel waar GM Peng een training gaf over verdediging aan Siem, Lucas en Yichen. ’s Avonds hebben acht Nederlandse spelers meegedaan aan een negenrondig snelschaaktoernooi. De Nederlandse spelers zijn erg goed in snelschaken en wisten drie plekken te bemachtigen in de top-10. Yichen wist vier punten te halen waarvan drie tegen 2000+ spelers. Uiteindelijk eindigde hij een half punt onder de kampioen van de groep jongens onder de 10.

In de zesde ronde speelde Yichen tegen een jongen (1860) die Italiaans kampioen is onder de 10. Hoewel hij een goede openingsvoorbereiding had gehad, lette Yichen onvoldoende op een bepaalde variant van de tegenstander, zodat de Konings-Indische stelling op de damevleugel ineenstortte. De tegenstander kon gemakkelijk aanvallen en winnen. De les die hij hiervan leerde is: in plaats van zetten te leren, is het belangrijker om de strategische ideeën en plannen van de opening te kennen.

In de zevende ronde had Yichen wit tegen een Spaanse jongen (1514). De coach merkte op dat uit de vorige rondes bleek dat de tegenstander graag Russisch speelt. Daarom werd een aanvalsplan voorbereid. Yichen speelde het iets te langzaam, waardoor de aanval niet helemaal uit de verf kwam; maar toen Yichen zijn plannen wijzigde kwam hij in een goed eindspel met twee pluspionnen. De tegenstander gaf op net voordat Yichen kon promoveren.

Jungong Han
694 keer bekeken