Schaaknieuws

Noord-Brabant

23 augustus

2016

EK dag 5 en 6: Yichen speelt tegen de wereldkampioen

In ronde 4 kreeg Yichen de kans (of pech?) om tegen Ilya Makovrev te spelen, die wereld- en Europees kampioen is en al een FIDE-rating heeft van 2186! Dat maakt hem de sterkste 10-jarige in de wereld. Voor de partij hadden Yichen en zijn coach een nauwgezette voorbereiding, maar hij begreep een variant waarbij eerst passief werd gespeeld niet helemaal. Hoewel de partij drie uur duurde was Yichen het merendeel van de tijd in de verdrukking. De partij ging dan ook verloren. We geloven wel dat Yichen een hoop heeft opgestoken van de partij, zeker het verschil met spelers van wereldklasse. Het KNSB-blog vermeldt: “Yichen Han (B10) kwam moeizaam uit de opening. De stukken van zijn tegenstander, de nummer één op rating, vonden makkelijker de goede plaatsen. Een nederlaag was niet te vermijden.”

Na deze teleurstelling herpakte Yichen zich en ging over tot de voorbereiding van de volgende partij, waarin hij het moest opnemen spelen tegen een Spaanse speler (1426). De tegenstander speelt normaal een variant van het Siciliaans en Yichen en zijn coach hadden allerlei varianten voorbereid. Hij ging dan ook meteen tot de aanval over na de opening waarin hij beter kwam te staan. In het middenspel miste Yichen een combinatie die tot snelle winst zou leiden. De combinatie werd later in de analyse gevonden. Maar van uitstel kwam geen afstel: na een goede 5 zetten diepe afruilcombinatie na torenruil verkreeg hij twee pluspionnen, die gemakkelijk tot winst werd gevoerd in het eindspel. Deze partij duurde maar liefst 4,5 uur, de langste die hij tot nu toe ooit heeft gespeeld. Het KNSB-blog vermeldt: “Yichen Han (B10) is nog erg jong, maar heeft al een fantastische techniek in huis. Hij tikte het dubbele toreneindspel keurig naar winst.”

Na de vijfde ronde hebben de spelers een rustdag. Er zijn geen gezamenlijke plannen voor de delegatie, iedereen mag zichzelf vermaken.

Jungong Han
787 keer bekeken