Schaaknieuws

Noord-Brabant

21 augustus

2016

EK dag 3 en 4: verloren en gewonnen

De dagelijkse agenda van het Nederlandse team volgt een vast ritme: de coach heeft zich voorbereid door de avond tevoren de partijen van de volgende tegenstanders te bekijken (met een focus op de openingen). De volgende dag na het ontbijt krijgt iedere speler een uur individuele training met de coach om de partij in de middag voor te bereiden. Na de lunch is er een uur pauze en dan staat de bus klaar om naar de speellocatie af te reizen. De partijen starten om 3 uur ’s middags. De analyse van de partijen begint direct nadat elke speler klaar is met de partij. Al met al een lange dag: de spelers gaan terug naar het hotel zo rond half 8 ‘sa avonds.

Yichen heeft zijn tweede partij helaas verloren. In het eindspel (zie diagram) zou hij remise kunnen maken als hij het goed speelde. In theorie wist hij wel dat zo’n eindspel remise kan worden maar de praktijk bleek weerbarstiger. In de derde ronde viel een partij waarbij elk van de partijen afwisselend voordeel kreeg wel de goede kant op: Yichen won. In zijn eigen woorden:

De 2de ronde speelde ik tegen Jacob Yoon met een rating van 1823. Ik had met mijn coach het Italiaans voorbereid maar hij speelde het Spaans. In de opening had ik al een fout gemaakt waardoor ik een pion achter stond. In het eindspel stond hij 2 pionnen voor maar door ongelijke lopers was het toch remise. Na een lange partij van 3 uur en 70 zetten maakte ik toch een fout waardoor ik toch verloor.

De derde partij speelde ik tegen Nikoilas Korsinkij met een rating van 1442. Die opening had ik al voorbereid maar in het middenspel ging het fout waardoor ik een kwaliteit achterstond. Maar daarna had ik een fraaie 5 zetten truc waardoor ik drie stukken tegen twee torens op het bord kreeg, maar zijn torens waren niet zo actief als mijn drie stukken. Na drie uur en 41 zetten had hij er toch genoeg van omdat ik toen een vrijpion had.

Jungong Han
697 keer bekeken