Schaaknieuws

Noord-Brabant

19 augustus

2016

EK Dag 2 – Yichen wint de eerste partij!

Rond 9:00 uur ’s ochtends kwam het Nederlandse team bijeen in de hotellobby waar teamleider IM Merijn van Delft de spelers op de hoogte bracht van de toernooiregels, het reisschema voor het team en ook het trainingsschema. Na het ontbijt werden de veertien spelers verdeeld in vier groepen en begonnen de voorbereidingen voor de partijen van die middag. De training duurde twee uur tot 12:00 uur, waarna het team de bus richting de speellocatie nam om 13:30 uur.

Na een half uur arriveerde het Nederlandse team bij het Top Hotel Prague waar het EK wordt gehouden. In de Nederlandse analyseruimte motiveerde Merijn de spelers en liet hij de speellocatie voor iedere leeftijdscategorie zien.

Yichen speelt in de jongensgroep tot 10 jaar waar 142 spelers meedoen uit meer dan 30 EU landen. Deze groep is samengesteld uit jongens geboren in het jaar 2006 en het jaar 2007. Yichen is in deze groep als 48e geplaatst, en 8e geplaatst van de jongens geboren in 2007. Yichen’s eerste tegenstander is Ivan Shelukhin uit Rusland met een FIDE rating van 1158. De coach waarschuwde Yichen om zijn tegenstander, ondanks zijn niet al te hoge rating, niet te onderschatten: Rusland is een echt schaakland! De wedstrijd startte stipt om 3 uur ’s middags. Ouders en coaches mochten in de eerste tien minuten foto’s nemen, daarna sloten de deuren en mocht niemand meer de speelruimte betreden.

Yichen’s eerste wedstrijd was niet heel erg spannend, omdat zijn tegenstander in de opening al een fout maakte. Na slechts drie kwartier scoorde Yichen het eerste punt voor het Nederlandse team. Hieronder volgt een korte omschrijving van de partij, geschreven door Yichen:

“De eerste ronde speelde ik tegen Ivan Shelukhin, een Rus met een rating van 1158. De opening was een Italiaanse partij en mijn tegenstander speelde een foute verdediging waardoor ik iets beter stond. De partij was uit na 21 zetten, omdat hij een mat niet had gezien, maar anders stond ik ook veel beter. Het was een soepele partij met weinig druk.”

Algemeen had het Nederlandse team een hele goede start met 10 winstpartijen, 2 remises en 2 verliespartijen.

Jungong Han
788 keer bekeken