Schaaknieuws

Noord-Brabant

13 september

2017

EK jeugdkampioenschappen – proloog

Het Europese jeugdschaakkampioenschap wordt gehouden in Mamaia, in het oosten van Roemenië aan de Zwarte Zeekust, van 5 september tot en met 14 september. Het is een 9-rondig FIDE-toernooi voor junioren van 8 jaar tot en met 18 jaar. De website van het toernooi is https://ecuyouth2017.ro/

De Nederlandse delegatie bestaat uit 18 spelers en 5 coaches. Er wordt gespeeld in tien verschillende leeftijdscategorieën. Yichen Han van de Eindhovense Schaakvereniging en Machteld van Foreest uit Groningen spelen in de categorie tot en met 10 jaar. Het is voor Yichen de tweede keer dat hij meedoet met het EK onder de 10.

Vorig jaar is Yichen verhuisd naar Newcastle in het Verenigd Koninkrijk. Daarom vertrok Yichen niet samen met de rest van de Nederlandse afvaardiging uit Amsterdam, maar vloog hij direct van Londen naar Constanța. De reis verliep verder prima, en hij arriveerde op Mihail Kogălniceanu International Airport rond 11:30 uur na 3,5 uur vliegen. Op deze kleine luchthaven ontmoette Yichen een aantal schaakspelers uit Engeland, die hij al kende vanwege de toernooien die hij heeft gespeeld in het Verenigd Koninkrijk. Na een half uur met de bus arriveerden we bij het hotel dat gereserveerd was voor de Nederlandse delegatie.

Mamaia is een mooie stad met prima weer in september. Maar de eerste dag is niet zo’n beste dag voor de rest van het Nederlandse team. Je weet immers nooit wat er precies gaat gebeuren voordat je op je bestemming aankomt..? De Nederlandse groep had zich om half 9 ’s ochtends op Schiphol verzameld. Maar uiteindelijk duurde het vanwege de bagage, een verkeerde naam op een instapkaart, en ook vanwege de spits in Boekarest (de hoofdstad van Roemenië), een lange rit naar Mamaia, en een verstrooide buschauffeur die in Mamaia de weg leek te zijn kwijtgeraakt. Het duurde tot half 10 ’s avonds  voordat het Nederlandse team bij de receptie van het hotel aankwam. De eerste dag was meteen een lange!

1000 keer bekeken