Schaaknieuws

Noord-Brabant

15 november

2022

Geslaagde start Midden-Brabant Cup

Met maar liefst 33 deelnemers aan de eerste ronde in BS Wandelbos (een opkomst die we de afgelopen 3 seizoenen niet gehaald hebben) is de Midden-Brabant Cup prima gestart. Na een wat moeizaam begin liep het toernooi verder vlot, zodat we op de geplande tijd klaar waren. Dat het toernooi zo goed verliep kwam vooral door de geweldige inzet van leiders en trainers van deelnemende clubs: Rick van Loy (BS Wandelbos), Wolter de Vries (Vughtse Toren), René van Bijnen (SV Waalwijk) en een hele delegatie van De Stukkenjagers, te weten jeugdcoördinator Henk Jan Beukema, voorzitter Wil Wouts, trainster Yvonne van Santen en meesterklasser Luuk Baselmans.

Na de dus wat moeizame indeling (mede door verschuivingen) liep het toernooi in 5 groepen gesmeerd. De staplozen (die nog geen diploma stap 1 hebben, en we heel onaardig “stap 0” noemen) werden verdeeld over 2 groepen. De naar inschatting echte beginners (maar dat kan veranderen gedurende het seizoen) speelden in een groepje van 6, dat met de perfecte score gewonnen werd door Dylan Basie (BS Wandelbos), vóór Lucian Qu (Vughtse Toren) en Aron Brötzner (De Stukkenjagers). In de andere groep van 7 was de strijd tot de laatste ronde spannend: Mart van Hensberg (Odulphuslyceum) won die partij van Max IJpelaar (De Drie Torens), die net als Mart tot dan alles gewonnen had. Derde werd hier Jasper Steenbekkers (Vughtse Toren).

De 12 jeugdschakers die al stap 1 gehaald hebben, streden in 2 groepen van 6. Niemand won hierin alle zijn of haar partijen. In de ene groep won uiteindelijk Timucin Zanlier (De Drie Torens), een halfje vóór Ignace Rijken (Vughtse Toren); Teun de Kluijs (De Stukkenjagers) en Arthur Leermakers (OBS De Blaak) scoorden beiden 50% en deelden daarmee de 3e plek. In de andere groep won Thijmen Hielkema (EGS), Loulou Brocken (De Stukkenjagers) volgde op een puntje achterstand en hier haalde Sen Chen (Theresialyceum) met 50% de derde plaats. Er waren 8 schakers die stap 2 gehaald hadden, en ook hier won niemand alles (maar ook niemand verloor alles). Alex Poliakov en Alexander Slomka (beiden De Drie Torens) scoorden 5 uit 7 partijen en deelden de eerste plaats. Ze werden gevolgd door 3 schakers met 4 uit 7 (dus ook een plusscore): Koen van Griensven (Vughtse Toren), Jerion Roelin en Merlijn Langenhuijsen (beiden EGS).

Laatstgenoemden spelen de volgende ronde een thuiswedstrijd, want 11 december gaan we verder in Goirle. Tot dan!

394 keer bekeken