Schaaknieuws

Noord-Brabant

10 juni

2024

Goede slotronde Midden-Brabant Cup

Met 44 jeugdschakers was de grote zaal van de Wildacker in Goirle, en zelfs een zijvertrek, weer goed gevuld. Natuurlijk werd er hard gestreden in de diverse groepen, want de totaaluitslag lag vooraf aan deze laatste ronde van dit seizoen nog niet vast, en wie wil er nu niet zo’n mooie beker mee naar huis nemen? Voor alle niet-bekerwinnaars waren er medailles, als aandenken voor hun deelname.

Bij stap 0 (aan het begin van het seizoen nog zonder stappendiploma) lag de eerste plaats al wel vast: Belan Beurskens (De Drie Torens) kon niet meer ingehaald worden. Om zijn overmacht nog wat te benadrukken won hij de A-groep samen met Taylan Eruflas (OBS De Bibit) met 4 punten uit 5 partijen (4/5). Dat was voor Taylan nipt onvoldoende om de afwezige Pim van den Oord (SV Oisterwijk) in te halen, die hiermee in de eindstand 3e werd. Pim werd daarin wel gepasseerd door Taylans broer Aras (De Drie Torens), die net als nieuwkomer Yazan Brik (EGS) 3/5 scoorde, wat voor Aras ruim voldoende was voor de 2e plaats in de totaalstand. De B-groep van 4 spelers speelde een volledige competitie. Anh Duy Le (De Stukkenjagers) won alle 6 partijen en maakte een flinke sprong omhoog in de totaalstand, maar had te weinig zondagen mee gedaan voor een hogere klassering.

Ook bij stap 1 waren de kanshebbers op de eindzege in de hoogste groep (hier van 8 spelers) ingedeeld. Max IJpelaar (De Drie Torens) was het hele seizoen aan de leiding gegaan en scoorde ook dit keer ruim in de plus. Maar er deden ook drie jeugdschakers van HMC mee die de eerste ronde gemist hadden (toen dus 0 punten voor het totaalklassement). Zoals vooraf afgesproken verviel de laagste dagscore voor het eindklassement en Max werd hierin in extremis gepasseerd, maar hij vatte het sportief op en zijn volgende bekers komen nog wel! Harm de Brouwer (SV Oisterwijk) had een matige laatste zondag en viel daardoor ook van het podium (figuurlijk dan). Goud werd terecht opgeëist door Alexander Fassaert (HMC dus), die de vorige zondag met stap 2 had meegestreden en ook nu overtuigde met een 6/7 score. Alexanders broer en clubgenoot Julian scoorde genoeg voor de zilveren beker, en Devin Mok (ook HMC), die als enige van Alexander won, pakte brons. Maar de verschillen tussen de nummers 2, 3 en 4 waren in het eindklassement dus heel klein. De 18 andere kinderen die in bezit waren van diploma stap 1 of 1+ werden in 3 groepen van 6 verdeeld. De B-groep werd een prooi Guus Huijbregts (Vughtse Toren), die met de perfecte score clubgenoot Ignace Rijken een punt voor bleef. Guus maakte hierdoor nog een flinke sprong omhoog (opnieuw figuurlijk) in de eindstand. In de C-groep waren Lucian Qu (Vughtse Toren) en Teun Smulders (SV Waalwijk) de besten met 4/5, op een puntje gevolgd door Pleun Zaagman (De Drie Torens). De D-groep ten slotte was duidelijk voor herintreder Menno Hielkema (EGS). Hij won daarin alles, dus ook van Bram van Engelen (HMC). Nieuwkomer Ruben Oostra (EGS) had een redelijk debuut met 2,5/5.

Dan de “zware jongens” (ook dit zuiver overdrachtelijk bedoeld) van stap 2 en hoger. Jasper Vos (Vughtse Toren) stond voorafgaand aan deze laatste zondag bovenaan, maar de onderlinge verschillen met de nummer 2, 3 en 4 waren klein in de tussenstand. Deze Jasper werd nu gepasseerd door Messi Bruens (De Stukkenjagers) en diens clubgenoot Christian Zouridis, met beiden een geweldige 6,5/7 score. Ook Merlijn Langenhuijsen (EGS) scoorde goed met 4/7, maar niet genoeg op op het podium te komen.

We besluiten hiermee een mooi seizoen, dat door omstandigheden wat laat op gang kwam maar mede door veel deelnemers met inbreng van meer clubs en scholen zeker geslaagd was. Tot na de zomer voor het volgende seizoen!

(bijgevoegd de uitslag van de laatste zondag en de eindstand)

73 keer bekeken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *