Schaaknieuws

Noord-Brabant

2 februari

2018

Het schaakspel: van hout… naar chip

De workshop vindt plaats op zaterdag 17 februari op de Technische Universiteit in Eindhoven van 13.45 – 15:15 uur. De workshop is gratis en voor iedereen toegankelijk. Na afloop zal er een reader uitgereikt worden aan alle belangstellenden.

De workshop gaat over de rol van het schaakspel in de loop van eeuwen tot deze moderne tijd. De presentator gaat terug in de tijd over het ontstaan van het schaakspel en hoe het zich heeft ontwikkeld tot de denksport zoals die nu wereldwijd wordt gespeeld. Voorafgegaan door een paar anekdotes wordt een idee geschetst van in Nederland ontwikkelde innovatieve en technische ontwikkelingen die het schaken tegenwoordig als kijksport wereldwijd op de kaart hebben gezet.

Ook zal Grooten kort ingaan op het strategisch denken en patroonherkenning, factoren die van groot belang zijn om een sterke schaker te worden. Hij zal een klein experiment doen door een kleine geheugentest te houden. Vervolgens zal hij voorbeelden laten zien van de fameuze familie Polgár uit Hongarije, waarbij drie schakende zusjes de schaakwereld betoverden met hun spel.

Uiteraard zal de rol van de schaakcomputer binnen het schaken aan bod komen. Er zullen een paar sterke staaltjes getoond worden… Komt dit zien!

Herman Grooten

Herman heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Hij is inmiddels al zo’n 40 jaar schaaktrainer. Een paar pupillen die hij persoonlijk getraind heeft zijn Loek van Wely, Dennis de Vreugt, Jan Werle, Robin Swinkels, Wouter Spoelman, Benjamin Bok en Anne Haast. Zij zijn allen grootmeester (de laatste WGM) geworden, Van Wely behoorde even zelfs tot de wereldtop.

Ook als kaderdocent van de KNSB heeft hij een aantal trainers opgeleid. Een tijdlang was hij bij de schaakbond in dienst als Topsportcoördinator waar hij mee heeft geholpen het beleid rondom trainingen voor de jeugd op te zetten.

Daarnaast schrijft hij over schaken o.a. op schaaksite.nl of in boekvorm. Zijn boek Chess Strategy for Clubplayers kreeg in 2009 de prijs Book of the Year in Amerika en inmiddels is daar onlangs een sterk verbeterde en uitgebreide derde druk van verschenen. De opvolger Attacking Chess for Club Players werd ook goed ontvangen.

Meer info op www.sterkspel.nl.

Verder is hier nog informatie te vinden in pdf-vorm over een deze nieuwe workshop van Herman.

 

1983 keer bekeken