Schaaknieuws

Noord-Brabant

5 december

2019

Midden-Brabant Cup 2019-2020

De Midden-Brabant Cup is de districtscup voor jeugdschaak in de regio’s Tilburg en Den Bosch.

Er wordt op de volgende zondagen en locaties gespeeld:
27 oktober 2019 (1e ronde): BS Wandelbos te Tilburg
17 november 2019 (2e ronde): De Wildacker te Goirle
8 december 2019 (3e ronde): BS Wandelbos te Tilburg
12 januari 2020 (4e ronde): Sporthal de Slagen te Waalwijk
15 maart 2020 (5e ronde): Trefcentrum De Bunders te Oisterwijk

Adressen locaties:
BS Wandelbos, Auteurslaan 7, 5044MA Tilburg (013-4675987)
De Wildacker, Van Hogendorpplein 73, 5051ST Goirle (013-5342447)
Topsporthal de Slagen, De Gaard 2, 5146 AW Waalwijk (0416-683700)
De Bunders, F. Halsstraat 34, 5062LK Oisterwijk (013-5230999)

De toernooien zijn van 10:00 tot ca. 13:00 uur. De locaties zijn open voor deelnemers vanaf 9:30 uur. Het inschrijfgeld per zondag is € 2,-

Vooraf aanmelden is handig en kan bij de districtsjeugdleider Elias Thijsse (bij voorkeur via e-mail eliasthysse ape(n)staartje gmail puntje com of anders telefonisch: 0416-362135) of bij je jeugdleider. Vermeld je club of school, en laatste stappendiploma (als je bijv. in de lesgroep van stap 2 zit, dan zal stap 1 of 1+ je laatst behaalde stap zijn). Vraag nadere info aan de jeugdleider van je club.

Verslag 1e ronde

Een mooie opkomst (zowel van leiders als kinderen) bij de eerste ronde van dit seizoen, met vertrouwde en nieuwe gezichten bij de schaakjeugd en hun ouders. Andere ruimtes bij Basisschool Wandelbos dan vorig seizoen, maar ook zeer geschikt voor zo’n jeugdtoernooi. En er werd enthousiast en sportief geschaakt.

Veel nieuwkomers bij de kinderen met diploma stap 1 en ook hen die nog geen stappendiploma hebben. Bij de laatste groep was Menno Hielkema (EGS) er vorig jaar ook en liet nu zien wat verder in zijn schaakontwikkeling te zijn: hij won vóór Dex Hopman (De Drie Torens) en Floris Blaauwhof (Vughtse Toren).

De 16 kinderen die stap 1 al gehaald hebben, werden over 3 groepen verdeeld. In de A-groep deelden Ludo van den Berg (EGS) en Alexander Slomka (De Drie Torens) de eerste plaats. De B-groep liet een bijzondere eindstand zien: Casper de Graaff, Annemiek Voets en Medea Vos (allen Vughtse Toren), Tjibbe Bergman (De Drie Torens) en Jerion Roelin (EGS) scoorden ieder 2 punten uit 4 partijen. In de C-groep waren Bjorn Boender, Dubbelschaak) en Thijmen Hielkema (EGS) duidelijk beter dan de anderen.

Bij stap 2 won Tom Bastiaansen (De Drie Torens) al zijn 5 partijen en eindigde hiermee ruim voor Jonas Pulskens (EGS) en Stefan Olree (De Drie Torens). Ook bij stap 3 en hoger was er iemand met de perfecte score: Donald Bötticher (De Drie Torens) bleef hiermee Yijun Zhang (EGS) een punt voor. Yaro Kraneveld (SV Waalwijk), Jasper Vos (Vughtse Toren) en Roderick Bötticher (De Drie Torens) scoorden elk één zwaarbevochten punt.

Verslag 2e ronde

De tweede ronde van de MBC speelden we in Goirle. De opkomst was vrij mager, maar dat lag niet aan het weer, de speelzaal of de lokale organisatie: die waren allemaal dik in orde.

In de kleine stap 0-groep verdedigde Menno Hielkema zijn koppositie uit ronde 1 met succes en bleef ook ditmaal Floris Blauwhof voor. De tien kinderen met stap 1-diploma werden over twee groepen verdeeld; in de ene maakten de plaatselijke helden de dienst uit, waarbij Tigo Roozen Thijmen Hielkema een punt voorbleef en daardoor de 1e plaats in de totaalstand van zijn clubgenoot overnam. Annemiek Voets won de andere groep ( voor Merlijn Langenhuyzen en Wouter Jorritsma) en kwam in de totaalstand naast Thijmen.

Yijun Zhang, de enige speler met stap 3 of hoger, speelde noodgedwongen tegen stap 2-jeugd en won al zijn partijen. Alleen Tom Bastiaansen, die goede vorm demonstreerde, wist het hem in het onderlinge duel moeilijk te maken. Tom en Yijun gaan in de tussenstand hierdoor afgetekend aan de leiding in hun groep.

680 keer bekeken