Schaaknieuws

Noord-Brabant

10 februari

2020

Nog plaats bij de twee presentaties rondom het Siciliaans

Er zijn nog plaatsen beschikbaar bij de twee presentaties die gegeven worden rondom het nieuwe boek van Herman Grooten, getiteld: ‘Begrijp wat je doet deel 3, Siciliaanse structuren Najdorf&Scheveningen’. Het boek (ongeveer 400 pagina’s) is een uitgebreide aanvulling op de artikelen ‘Begrijp wat u doet’ die de auteur voor het blad van de KNSB, Schaakmagazine, verzorgt. Dit boek, het derde in een reeks, geeft een overzicht van stel­lingen, hun bij­behorende plan­nen en concepten die ontstaan uit bovengenoemde varianten. Het boek is in het Nederlands ge­schre­ven en bij de Belgische Uit­geverij Thinkers Publi­shing uitge­ge­­ven.

5…a6 is de Najdorf- en 5…e6 de Scheveninger variant.

Het Siciliaans is één van de mooiste en belangrijkste openingen die het schaakspel rijk is. Als antwoord op 1.e2-e4 valt het in de categorie waarin vechtschaak garant staat. Vooral de varianten die in dit boek aan de orde komen, worden door wereldtoppers omarmd omdat zij ook met zwart graag de strijd aangaan. Ook voor mensen die geen Siciliaans op hun repertoire hebben staat, kan het Siciliaans heel verfrissend zijn. Een opening met een asymmetrische pionnenstructuur biedt op voorhand strijd. De fraaie en soms verborgen combinaties, aanvals- en verdedigings-concepten, maar ook strategische meesterwerken, komen in de presentaties aan bod.

De auteur zal in het thuishonk van zijn eigen vereniging De Stukkenjagers in Tilburg tweemaal een presentatie verzorgen rondom dit boek. Deze sessies zullen op twee zaterdagen plaatsvinden, te weten komende zaterdag 15 februari en op zaterdag 14 maart, in de prachtige bioscoop Cinecitta. Cinecitta ligt op loopafstand van het Centraal station (5 minuten lopen).

In deze sessies die elk zo’n 3½ uur (inclusief 2 korte pauzes) zullen duren, zal aan de hand van dit boek de nodige achtergronden van deze varianten worden getoond. Maar dat niet alleen. Er wordt ook naar voren gebracht hoe een clubspeler volgens de auteur op een verantwoorde wijze met openingen aan de slag kan gaan thuis. De trainingen duren van 13:00 – 16:30 uur. Er zal de nodige interactie zijn en voldoende gelegenheid om met het nieuwe materiaal te oefenen.

Als je je hiervoor inschrijft, krijg je het boek er uiteraard bij! Het is ook mogelijk om voor één training (plus boek) in te schrijven. Op Schaaksite verscheen aan de hand van FM Zyon Kollen pas geleden nog een recensie. Meer info via de flyer of op www.sterkspel.nl.

610 keer bekeken