Schaaknieuws

Noord-Brabant

13 december

2023

Prima 1e ronde Midden-Brabant Cup

Met uiteindelijk 30 deelnemers (Xavier Schmaltz was ziek) en voldoende leiders ging het nieuwe seizoen van de MBC van start. 10 December lijkt laat, maar 6 jaar terug begonnen we ook op die datum. Toen in Goirle, nu in Waalwijk. Jeugdleider René van Bijnen van SV Waalwijk had zijn zaakjes weer prima voor elkaar, en met hulp van velen werd de speelzaal verder ingericht, hartelijk dank daarvoor! Omdat we ditmaal om 11:45 klaar moesten zijn, begonnen we eerder dan normaal. En de groepen hebben we ditmaal ook klein gehouden: groepen van 4 en 6, terwijl we anders zeker voor groepen van 6en 8 spelers hadden gekozen.

De zes staplozen (dus de kinderen die nog geen stap 1 of vergelijkbaar gehaald hebben) speelden in één groep. Hier was Belan Beurskens (De Drie Torens) de sterkste: hij won al zijn 5 partijen! Hiermee bleef hij voor op de broers Aras en Taylan Eruflas (in die volgorde 2e en 3e).

Er waren maar liefst 16 jeugdschakers met stap 1, die we over 3 groepen verdeelden. In de eerste groep won Damiën van der Corput (Vughtse Toren) al zijn 5 partijen, gevolgd door Max IJpelaar (De Drie Torens) en Thijs Westerveen (SV Waalwijk) en de andere drie, met steeds een puntje minder. De tweede groep werd overtuigend gewonnen door Tim van Laerhoven (EGS) met 5 uit 5, gevolgd door Muyan Lin (De Drie Torens, pas 2 dagen) met 4 punten en het duo Teun Smulders (SV Waalwijk) en Pleun Zaagman (De Drie Torens) met beiden 2 punten. Pleun en Teun: dat klinkt leuk!
De andere vier spelers met stap 1 diploma verdeelden hun punten bijna perfect: Harm de Brouwer (SV Oisterwijk), Jos van Gammeren (SV Waalwijk) en Lucian Qu (Vughtse Toren) wonnen elk 2 van hun 3 partijen.

Ook de 8 spelers met stap 2 en hoger verdeelden we over groepen van 4. Die indeling gebeurt op geschatte speelsterkte, maar aan het begin van het seizoen is dat vaak nog niet helemaal duidelijk. In de eerste groep deelden Bram Westerveen (SV Waalwijk), Jasper Vos en Maximiliaan Bentfort van Valkenburg (beiden Vughtse Toren) de punten onderling, maar deze drie verloren elk van Merlijn Langenhuijsen (EGS), die deze groep dus glansrijk won. Dat was vast geen toeval, want Merlijn nam daarna in snelschaakpotjes ook de districtsjeugdleider te grazen. In de andere groep viel de enige remise van deze zondagmorgen te noteren: Messi Bruens (De Stukkenjagers) en Xiheng Zhang (HMC) speelden tegen elkaar gelijk, en wonnen hun andere twee partijen.

Zie de volledige uitslag om te zien wie waar geëindigd is. De volgende ronde van de MBC is op 14 januari 2024 in Vught. Doe vooral mee, tot ziens daar!

243 keer bekeken