Schaaknieuws

Noord-Brabant

24 februari

2018

Schaken in de lift in Eindhoven

Schaken wordt steeds populairder. In het buitenland al wat langer, maar het virus dringt ook steeds verder door in Nederland. Met het besef dat schaken goed is voor de jeugd, de online mogelijkheden en mooie schaakiconen, komt het schaken letterlijk en figuurlijk steeds dichterbij. En dat zie je terug bij de jeugd.

Schaken onder jeugd groeit hard, ook in Eindhoven

Het schoolschaak in Nederland is in de laatste jaren verdubbeld. De populariteit van het schaken groeit door de schaakiconen zoals de aansprekende wereldkampioen Magnus Carlsen uit Noorwegen. Maar ook door Nederlandse wereldtopper Anish Giri, die de titel van Tatasteelchess in Wijk aan Zee in januari jl. met de wereldkampioen moest delen. Maar ook het besef dat schaken goed is voor de ontwikkeling van kinderen én omdat deze sport, als enige, on- en offline hetzelfde is waardoor het extra mogelijkheden biedt in training, les, competitie en toernooien. Online schoolschaaktoernooien komen nu snel op, maar het resulteert ook in een grotere deelname achter het bord.

Schoolschaak districtkampioenschap woensdag 28 februari

Aanstaande woensdag 28 februari 2018 worden de districtskampioenschappen voor schoolschaakteams op basisschool de Reigerlaan gespeeld. Schoolteams van vier kinderen kunnen zich nog tot maandag 26 februari aanmelden, maar het aantal teams is al met 40% gestegen naar zeker 34 teams en men verwacht nog meer. Kinderen die hier deelnemen spelen om vier plaatsen in de Noord-Brabantse schoolschaakkampioenschappen en t/m groep 5 wordt zelfs gespeeld om een plaats direct op het Nederlands Kampioenschap voor schoolschaakteams. Schoolschaakorganisator Sandra Bruin:  “Afgelopen jaar  is een aantal extra basisscholen met schoolschaken gestart en daar plukken we nu de vruchten van. Zo komt de Hasselbraam vanuit het niets met 5 teams en de Basis Saltoschool de Reigerlaan gaat van 1 naar 11 teams. Dat is nogal wat”. Directeur Geert Simons van Saltoschool Reigerlaan: “We zijn al een paar jaar met wat kinderen in de plusklas aan de gang onder schooltijd, maar nu hebben we in samenwerking met Korein schaakles opgestart voor alle kinderen die naschools wilden leren schaken. Met ineens 40 deelnemers waren we zeer tevreden. Kennelijk zijn kinderen allemaal erg benieuwd naar schaken, leuk om te zien.”

Aanmelden schoolschaaktoernooi kan tot 26 februari op 040schaakt@gmail.com o.v.v. school en spelersnamen . Voor meer informatie:  http://www.nbsb.nl/schoolschaken/

Schaken en onderwijs

In 2012 is in de EU een petitie aangenomen om schaken in het curriculum op te nemen op scholen. Sommige landen hebben dit advies opgevolgd, Nederland niet. In de petitie wordt duidelijk dat het leren schaken op jonge leeftijd, liefst van 6-9 jaar, kan helpen bij o.a. leren concentreren, zelf plannen maken en uitvoeren, leren verliezen, problemen oplossen en kritisch denken. In dit kader voert Rijksuniversiteit Groningen een groot wetenschappelijk onderzoek uit in Nederland om hier nog meer zicht op te krijgen. “Worden kinderen slimmer van schaken?” luidt de titel van het onderzoek dat vorig jaar i.s.m. Stichting Jeugdschaak Noord is opgestart en wordt ondersteund door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB). Als kinderen hier nog aan willen deelnemen, zowel schakers als juist niet-schakers, kunt u terecht op: http://jeugdschaaknoord.nl/ouderverzorger/.

 

2330 keer bekeken