Schaaknieuws

Noord-Brabant

22 augustus

2018

Wendy Huang actief op EK voor meisjes tot 10 jaar

Update 29 aug 2018, nu incl verslag dag 4 t/m 10

Wendy speelt op dit moment mee met het EK voor meisjes in de categorie tot 10 jaar. Speciaal voor de NBSB website stuurt zij dagelijks een verslagje in. Deze verslagen zullen telkens aanvullend in dit bericht geplaatst gaan worden, dus houdt dit bericht in de gaten!

Dag 1

Ik werd om 8:00 wakker. We waren om half negen bij het ontbijt. Het eten was best lekker. Na het ontbijt hadden Manasvita, Lauri en ik om 10:00 training van Peng. We maakten wat tactiekopgaves en we studeerden wat openingen.

Daarna gingen we met de bus naar de speelzaal voor de lunch. Er waren heel veel mensen en we moesten lang wachten tot we aan de beurt waren. Maar het eten was wel lekker.

Om drie uur begonnen we met schaken. Ik was zwart. Gelukkig speelde de tegenstander een opening die ik een beetje weet. De opening begon met 1.d4 d5 2.Pf3 e6 3.g3 c5 … . De opening had de tegenstander goed gespeeld. Daarom stond ik een beetje slechter. Het eindspel was gelijk. Ieder had vier pionnen en een toren. Dat is een gelijke situatie. Maar de koning van de tegenstander liep te ver naar voren waardoor er zwakke pionnen bleven hangen en de koning was helemaal omringt met pionnen. Daardoor won ik de partij.

   
26th move na zwaart 32th move na zwaart
   
38th  move na zwaart 40th move na zwaart

 

Dag 2

Vandaag was het programma hetzelfde als gisteren behalve de partij. Ik was wit. Mijn tegenstander is van Polen. Peng had op het internet de opening die ze speelt gevonden. We hebben die opening goed voorbereid. Maar helaas had de tegenstander een andere opening gespeeld. De opening was ingewikkeld. We hebben veel aangevallen met elkaar. Het was wel een leuke partij. Helaas, we hebben allebei winstkansen gemist. We nemen allebei een half punt.

Een leuk dingetje: Iedereen heeft een chocoladereep gekregen aan het begin van de partij, omdat de partij erg lang is en dat we een beetje honger krijgen.

 

Dag 3

Dit is al de derde dag. Na twee drukke schaakdagen is het tijd voor even sporten. Ik vind zwemmen heel leuk, maar helaas is er geen zwembad in ons hotel. Gelukkig is er wel een fitnesskamer. Daar gingen we even fitnessen. Het was heel vermoeiend, maar ook leuk.

Vandaag is mijn tegenstander best sterk, want ze heeft gisteren remise gespeeld met de nummer twee van de lijst. Ik was zwart en ik heb voorbereid op de opening Siciliaans. Ik heb deze opening ook gespeeld in de partij. Ik denk dat ik wat actiever was dan de tegenstander. In het middenspel won ze namelijk een pion, maar de pionnen bij haar koning waren verzwakt. Uiteindelijk won ik de pion terug en kreeg ik compensatie. Daarna won ik de partij.

Dag 4

Dit is al de vierde dag van het EK. Na het ontbijt gingen Peng en ik goed voorbereiden voor de partij net zo als de andere dagen. In de speelzaal zijn veel spelers van veel verschillende landen. Wel meer dan veertig, denk ik, omdat er vlaggen hingen in de speelzaal. De spelers zijn heel vriendelijk. Helaas versta ik er niks van als ze iets zeggen. Elke dag komt mijn tegenstander uit een verschillend land. Vandaag kwam ze uit Wit-Rusland.  Ze speelde als opening Siciliaans, die denk ik ook goed te weten. Maar ze speelde de opening heel goed. In het middenspel stond ze wat beter, dus bij mij is er ergens iets fout gegaan…  Ze had ook nog een winstkans, maar die had ze gemist. Een paar zetten later maakte ze een fout waardoor ik een loper won. Op het einde won ik de partij.

Dag 5:

Deze partij moest ik tegen Anna Shukhman uit Rusland. Na de vierde ronde stond ze gedeeld eerste gepaatst. Ik speelde de opening nog wel goed en ik stond de hele tijd beter. Ik had veel winstkansen, maar die had ik de hele tijd gemist. In het Middenspel-Eindspel bood mijn tegenstander remise aan. Ik accepteerde dat want ik was niet zo zeker over de stelling. Als ik had doorgespeeld had ik nog winstkansen. Dat is een beetje jammer.

Vanavond ging ik met een groepje jonge spelers en Dimitri (trainer) lekker spelletjes spelen. We hoefden niet zo vroeg naar bed, want dag 6 is een rustdag. Dus geen partijen.

Dag 6:

Vandaag is het een rustdag. In de morgen gingen Peng en ik mijn partij van gisteren analyseren. Daarna gingen we zwemmen. Het was moeilijk om een zwembad in de buurt te vinden. We hebben er wel een gevonden. Het zwembad was niet zo groot. Gelukkig waren er bijna geen mensen. Dit was een rustige dag. Ik ben klaar voor de volgende ronde.

Dag 7:

Gisteren had ik geen tijd om een verslag te maken, want ik schaakte wel vijf en een half uur. Na het avondeten gingen Peng en ik nog de partij analyseren. Dus we hadden geen tijd om een verslag te maken. Vandaag maak ik het verslag van dag 7. In de morgen had ik met Peng Siciliaans voorbereid, want veel meisjes spelen e4. Maar misschien speelt de tegenstander een andere opening omdat ik eergisteren op een livebord zat en ook Siciliaans speelde. Mijn tegenstander speelde d4. Ik kwam goed uit de opening, maar vergat om een keer g6 te doen voor de veiligheid van mijn koning. Ik niet in de gaten dat de loper op d3 erg gevaarlijk was. De tegenstander had een kans en ik stond de hele partij onder druk. Na meer dan vijf uur ging ik door de vlag.

Dag 8:

Vandaag was ik wit. Met Peng heb ik de opening Two knights defence (Modern bishop’s opening) (In het Engels) voorbereid. Gelukkig speelde de tegenstander ook deze opening maar dan een andere variant. Ze offerde met haar loper de pion om snel te ontwikkelen en mijn koning aan te vallen. In het middelspel liep de dame van de tegenstander te ver naar voren en werd ingesloten. Ze moest haar toren tegen mijn loper ruilen om haar dame te bevrijden. Uiteindelijk ruilden we alles en stond ik een stuk voor. Daarom won ik de partij.

Dag 9:

Deze dag was heel interessant: 4 spelers uit Nederland tegen 4 spelers uit Turkije. Het werd gelijk. ik moest tegen Ozgu Gorcuk uit Turkije. Ik was zwart. Peng en ik hadden Londen system goed voorbereid en dat kwam ook op het bord. We hadden tegengestelde rokade’s. In het middenspel had ik sneller kunnen aanvallen omdat de witte koning erg gevaarlijk stond. Ik had de hele tijd goede controle over de stelling. Na een offer op b3 was het al heel slecht voor wit. Ze ging al meteen de mist in met Le3. Waarschijnlijk wou ze lopers ruilen, maar had het offer op a3 niet gezien. Een paar zetten later was het ook mat.

Dag 10:

Vandaag ging ik in de ochtend voorbereiden met Peng. Ik moest tegen Sofya Svergina uit Rusland. Ze speelt meestal Frans. We hebben die opening goed voorbereid. Maar ze speelde tegen mij Draak (Siciliaans). Die opening deed ik nog wel goed, maar damesruilen was niet goed, omdat ze dan een goede pionnenstructuur krijgt. In het Midden-Eindspel had ik nog wat kansen, maar die had ik helaas niet gezien. In het eindspel stond ze actiever dan mij en verloor ik de partij.

924 keer bekeken

1 reactie

 1. Vikrant Gangwal schreef:

  Hoi Wendy,
  Hartelijk Gefeliciteerd!
  Heel knap van je!
  Ga zo door.
  Heel veel succes voor de toekomst!
  Groetjes,
  Vikrant (Vader van Akansha)

Comments are closed.