Schaaknieuws

Noord-Brabant

11 november

2016

“Massakamp” HMC – Dubbelschaak eindigt in Boxtels’ voordeel

Afgelopen weekend was er een bijzondere ontmoeting tijdens de externe competitie. De competitieleider van de NBSB had er voor gezorgd dat bij de uitwedstrijd van Dubbelschaak tegen HMC 2 in de KNSB tegelijkertijd ook de andere 2 teams van Dubbelschaak op bezoek mochten in Den Bosch, wat leidde tot een bijzondere massakamp. Er is in het regionale krantje van Boxtel, het Brabants Centrum, een leuk artikel verschenen hierover:

Dubbelschaak troeft HMC Den Bosch af!

Afgelopen zaterdag vond een heuse drievoudige streekderby plaats in Brasserie De Gruyterfabriek in Den Bosch. In een hal waar vroeger de machines van grootgrutter De Gruyter stonden te draaien, traden nu alle drie de teams van Dubbelschaak ’97 aan tegen teams van de gerenommeerde schaakclub HMC uit Den Bosch.

Ons eerste team speelde een zware wedstrijd tegen HMC 2, waar we vorig jaar nog nipt van hadden verloren. Uiteraard waren we daarom gebrand op revanche. Peter Boll had tegen zijn oude club al snel het eerste punt te pakken, toen zijn tegenstander zich in de openingsfase verslikte. Dat was natuurlijk een mooie opsteker. Na een uur of twee zag het er op de meeste borden vrij gunstig voor ons uit. Een uurtje later wisten Camiel Peerlings en Martien van der Meijden hun tegenstanders definitief te vloeren en een vol punt te scoren. Lange tijd bleef de teller echter op 4-2 staan. De spanning was te snijden, want HMC 2 deed er alles aan om nog langszij te komen. Maar toen Job de Lange na taai verdedigen het beslissende halfje binnenbracht was de welverdiende overwinning voor Dubbelschaak 1 met 3,5–4,5 een feit! Hierdoor bezet het team na drie competitieronden de derde plaats in Klasse 2D Landelijk van de KNSB, een prima prestatie.

Dubbelschaak 2 kwam uit tegen HMC 3. Ook daar was de spanning om te snijden. Lange tijd ging de strijd min of meer gelijk op. Na een uur of drie vielen over en weer de eerste punten. Tom van Stiphout en Gilion Berkelmans boekten prima overwinningen, maar ook HMC 3 kon twee maal een winstpunt laten noteren. In de tijdnoodfase werd het een dubbeltje op zijn kant, maar helaas viel dat dubbeltje voor ons net verkeerd. Niels Heijstek had tot dan toe een prima partij gespeeld, en stond op het punt het beslissende punt binnen te halen. Zijn tegenstander gaf in arren moede nog maar een paar schaakjes, hopend op een wonder. In een flits greep Niels opeens zijn koning vast in plaats van zijn loper en zette hem ook nog op een verkeerd veld, waar hij pardoes in één zet mat werd gezet. Zodoende ging HMC 3 er alsnog fortuinlijk met de overwinning van door: 4,5-3,5.

Ons derde team trad aan tegen HMC 5. Kopman Diederik Claassen gaf al gauw het goede voorbeeld door zijn jeugdige tegenstander een combinatie voor te schotelen waar deze geen antwoord op had. Ook Ebe Reitsma, jeugdleider bij Dubbelschaak, speelde een bekeken partij met winst als resultaat. En Bart Driesten en Reinder de Boer haalden met prima spel ook het volle punt binnen. Daardoor eindigde deze wedstrijd in een afgetekende overwinning met 3-5 voor DS 3.

En zo gingen de meeste snoepjes van De Gruyter toch mee terug naar Boxtel. Op onze website www.dubbelschaak.nl zijn alle wedstrijdverslagen nog eens na te lezen.

1030 keer bekeken