Schaaknieuws

Noord-Brabant

4 november

2018

Weblog WK Kadetten met Tommy

Van 3 t/m 16 november speelt Tommy Grooten (8) uit Eindhoven mee in het WK-Kadetten. Dit wereldkampioenschap, waarin hij in zijn eigen leeftijdscategorie meedoet, wordt gespeeld in Santiago de Compostella te Spanje. Het is de eerste maal dat de KNSB een afgevaardigde stuurt naar het Kampioenschep t/m 8 jaar. De coach die de schaakbond heeft meegestuurd is grootmeester Zhaoqin Peng meegereisd om de drie kinderen, Yichen Han, Machteld van Foreest en Tommy te begeleiden. Als dank voor de vele donaties, die Tommy op zijn Talentpagina via NOC*NSF mocht ontvangen, houden wij een weblog  bij om zijn verrichtingen te volgen. Op dit weblog houden wij al het nieuws bij rondom dit evenement en stapelen nieuwsberichten chronologisch op elkaar.


Voor de meest actuele berichten, foto’s, filmpjes, links en partijen verwijzen we graag naar Tommy’s weblog.
Veel plezier!

Dag 6

Het was vandaag een erg miezerig dagje in Santiago de Compostella. Eigenlijk is dat niet het goede woord. Het kwam op een gegeven moment met bakken uit de lucht vallen.

De Nederlandse delegatie had natte voeten toen ze bij de speelzaal kwamen. Gelukkig had Petra extra sokken meegenomen…

Maar dat bleek toch niet te helpen, want Tommy is het even kwijt. Vandaag ging het eigenlijk ook al weer in de opening mis, terwijl hij met Peng nog wel goed had gekeken hoe het systeem van de tegenstander aangepakt moest  worden. Maar als je dan achter het bord zit, valt het allemaal niet mee.

Tommy verwaarloosde zijn ontwikkeling een beetje, kreeg te maken met een lastige penning en had het toen moeilijk. Zoals het ging had hij zich nog op fraaie wijze kunnen redden, maar dat is natuurlijk achter het bord niet makkelijk te vinden. In plaats daarvan hielp hij zijn tegenstander in het zadel door de a-lijn te openen voor een toren op a1 die daar niets stond te doen.

Foto Zhaoqin Peng

Nu kwam die op a7 met grote kracht binnen en dat kostte Tommy de kwaliteit en een pion. Gezegd moet worden dat de witspeler hier wel raad mee wist, er bleek geen redden meer aan.

Na zijn vliegende start is er een beetje de klad in gekomen. Maar gelukkig is de rustdag vervangen door een ronde, dus moet er morgen weer geschaakt worden. Laten we hopen dat hij de draad van het begin weer kan oppakken!

Voor meer achtergronden, foto’s, partijen en filmpjes klik dan op www.sterkspel.nl en dan door naar het weblog.

Dag 5

De ronde begon vandaag een half uur eerder en Tommy mocht op tafel 5 plaatsnemen. Hoe hoger je zit, hoe dichter je bij de podiumplaatsen komt.

Foto Petra Schuurman

De Turkse tegenstander van Tommy verscheen tot de tanden gewapend aan de strijd. Er kwam de Drakenvariant van het Siciliaans op het bord en de zwartspeler smeet in zijn zetten op het bord. Het was duidelijk dat hij het systeem erg goed had bekeken, ook het gemene zetje …Db6! De problemen, die hij hiermee veroorzaakte, groeiden Tommy al snel boven het hoofd. Maar in de analyse hebben we ontdekt dat zwart het ergens niet helemaal goed speelde en dat wit zelfs nog een stuk beter had kunnen komen te staan. Dat was erg lastig te vinden en dus  gebeurde dat niet en met een onverwachte dubbele aanval van de dame won zwart het geofferde stuk terug, waarna hij zelfs twee pionnen meer had. Dat bleek teveel van het goede en hoewel Tommy nog lang tegenstribbelde, kon hij de nederlaag niet meer ontlopen. Een interessant gevecht.

Voor meer achtergronden, foto’s, partijen en filmpjes klik dan op www.sterkspel.nl en dan door naar het weblog.

Dag 4

Er is nog niets bekend van wat er gaat gebeuren met de ronde die dinsdag is uitgevallen. De organisatoren laten wat dat betreft een paar steekjes vallen. Ook bij aanvang wordt er maar één deur open gedaan om zo’n 600-700 kinderen én coaches naar binnen te laten gaan. Ongelooflijk eigenlijk maar de zaal zelf is heel mooi:

Overzicht in de zaal (foto Zhaoqin Peng)

Vandaag speelde Tommy met zwart tegen een Fin met de mooie naam Jaakkola. Die gaf hem bij het begin van een partij ook een leuk cadeautje. Net als het ‘Eindhovenmagneetje’ kreeg hij er een Fins equivalent voor terug. Toch een leuk souveniertje!

Vandaag kreeg Tommy het voor het eerst echt lastig in de partij. Zijn Finse tegenstander opende met 1.Pf3, een zet die wij niet in de voorbereiding van hem eerder gezien hadden.

Handen schudden (foto Petra Schuurman)

Er ontstond een Konings-Indische opening met verwisselde kleuren die voor beide spelers erg lastig bleek te zijn. Lange tijd ging de partij gelijk op, waarbij de Fin erg veel tijd verbruikte. Tommy daarentegen speelde heel vlot, maar dat had hem ook de kop kunnen kosten. Want hij ruilde een voor hem cruciale pion op c5 tegen de onbelangrijke witte op c2. Op dat moment zag het er zeer bedenkelijk voor hem uit, maar toen blunderde de tegenstander een toren weg. Hij was kennelijk het verstopte paard op a8 vergeten, want toen hij Tc7 schaak gaf, sprong het paard uit de hoek tevoorschijn en verorberde de witte toren. De tegenstander gaf het maar meteen op.

Morgen tegen een Turks jongetje:

Voor meer achtergronden, foto’s, partijen en filmpjes klik dan op www.sterkspel.nl en dan door naar het weblog.

Dag 3

Nu we al twee ronden onderweg zijn in dit WK is het leuk om te kijken hoe Tommy zijn dag doorkomt. Hij laat het volgende weten:

“Vandaag speel ik tegen een Fin. Ik heb dit toernooi al tegen een Spanjaard en een Roemeen gespeeld. Elke ronde heb ik een cadeautje voor mijn tegenstander: het is een magneetje met ‘Eindhoven’ erop. Mijn tegenstander van de eerste ronde dacht dat dat mijn nationaliteit was, en schreef bij nationaliteit ‘Eindhoven’ op. Toen gaf hij het magneetje terug, maar mijn mama zei tegen hem dat het een cadeautje was, dat vond hij erg leuk. De dag erop kreeg ik van hem ook een magneetje met ‘Santiago’ erop. Dat vind ik super aardig :).

       

Gisteren zijn we een voetbal gaan kopen (van La Liga) en ik kreeg ook nog een paar packs Spaanse Pokemonkaarten en een pakje Spaanse voetbalkaarten.

Een dag van het WK ziet er als volgt uit:

07:00    Dan ben ik meestal wakker, maar moet ik nog blijven liggen omdat we hier wat later naar bed gaan.

08:00    Dan mag ik zachtjes lezen

08:30    Dan mag ik opstaan

09:00    Dan gaan we ontbijten

10:00     Dan ga ik meestal voorbereiden met Peng

10:45     Dan ga ik naar buiten om te voetballen of even lopen. Vandaag regent het, dus schrijven we dit
                verhaaltje

12:00     Dan ga ik spelletjes doen

13:30     Het is tijd voor de lunch

14:30     Dan ga ik iets rustigs doen. Vandaag ga ik misschien skypen met de klas…?

15:00     Tas inpakken, badge niet vergeten

15:15      Met de bus naar de speelzaal (of wachten op de bus)

15:45     Eerst nog even spelen bij de speelzaal: je kunt daar lekker klimmen en tikkertje spelen. Daarna moeten
               we in de rij staan om de speelzaal naar binnen te gaan. Het is meestal heel druk en het duurt best lang
               voordat de deuren opgaan.

16:30     Dan begint de partij

19:00     Dan ben ik meestal wel klaar (tot nu toe eerder)

20:00    Dan zijn we weer terug in het hotel; we moeten meestal wel even wachten tot de bus vertrekt (ong. 30
               min). We wachten op de anderen en daarna gaan we eten.

21:00     Dan ga ik me klaar maken voor de nacht.”

   

 

Dag 2

Het werd een hele zit vandaag. De Roemeense tegenstander werd in de opening al heel snel overrompeld, maar hij dacht lang na en probeerde zich zo goed mogelijk te verdedigen. De eerste de beste gelegenheid dat Tommy materiaal kon winnen, pakte hij.

Tommy aan het begin van zijn partij tegen de Roemeense tegenstander Bogdan-Andrei Ivancescu (foto Petra Schuurman)

Hij won een kwaliteit en behield nog altijd een heel goede stelling. Maar op dat moment bleek er een nog veel sterkere voortzetting te zijn, die hem een paar uurtjes werk hadden gescheeld, als hij die gevonden had. Niettemin bleef hij netjes al zijn stukken ontwikkelen en hoewel hij het hier en daar ietsje beter had kunnen doen, gaf hij nergens zijn voordeel weg. En toen hij kon afwikkelen naar een gewonnen pionneneindspel sloeg hij direct toe. Weer een mooie overwinning hier gerepresenteerd in twee diagrammen. In het eerste heeft zwart zojuist 11…g6 gespeeld. Daarop volgde heel sterk 12.g4! Dat leidde tot kwaliteitswinst. In het tweede diagram wikkelt wit af met 46.Txf3! Pxf3 47.Kxf3 b4 48.a4 Kb6 49.e5 Kc6 50.e6! en opgegeven.

  

Voor meer achtergronden, foto’s, partijen en filmpjes klik dan op www.sterkspel.nl en dan door naar het weblog.

Dag 1

De eerste partij zit erop en die heeft Tommy met zwart weten te winnen.

Tommy bij aanvang van de eerste ronde (foto Zhaoqin Peng)

Hoewel hij niet helemaal lekker uit de opening kwam, ging de tegenstander de fout in door zijn aangevallen dame op de 18de zet op een verkeerd veld te zetten. Daardoor kwam zijn loper op c4 in een penning (zie diagram) en daar profiteerde zwart onmiddellijk van met …b7-b5. Zo won hij een stuk en dat bleek ruim voldoende om later ook de winst binnen te halen. 

 

 

 

 

 

 

Voor meer achtergronden, foto’s, partijen en filmpjes klik dan op www.sterkspel.nl en dan door naar het weblog.

1014 keer bekeken