Schaaknieuws

Noord-Brabant

9 augustus

2019

Wendy en Luna in Bratislava

Dag 7:

Vandaag moet Wendy spelen tegen Machteld. Bij het ontbijt begonnen we al grapjes te maken. Een paar dagen geleden tegen Dana, en nu tegen Machteld. Het voelt meer als een thuiswedstrijd voor Wendy. Waarom zouden we zo ver reizen om tegen onszelf te spelen?

Maar goed, na het ontbijt hebben we nog steeds serieus werk nodig. In het begin werd Wendy een beetje nerveus over openingsstap van Machteld met Lg5, maar ze kreeg geleidelijk wat zelfvertrouwen nadat ze een paar varianten had bekeken en probeerde de essentiële ideeën erachter te onderbouwen.

Wendy koos ervoor om Najdorf te spelen, terwijl Machteld niet voor Lg5 koos. Dit valt eigenlijk iets meer naar Wendy’s ‘comfort zone’. Beide meisjes vochten fel in het middenspel en kwamen in een situatie terecht die voor hen beiden moeilijk was. Machteld wilde agressiever te zijn en probeerde zich te openen, maar dat leek niet de juiste stap te zijn. Uit verrassing won Wendy de partij. ‘Het was een partij van hoge kwaliteit’, zei Merijn, onze delegatieleider, nadat hij de partij met beide had geanalyseerd.

Luna speelde vandaag de eerste keer in dit toernooi een ‘complete’ partij, volgens Peng. Ze had meer geduld, begon rustiger en won een pion. Daarna zocht ze hard voor elke stap de beste zet en de partij mooi afgemaakt. Na de partij legde Luna ons een zeer ‘onlogisch’ gedrag van haar klok uit, dat ze op een bepaald moment een beetje tijdsdruk had, maar de klok voegt nog 30 minuten toe. ‘Dat leek me vreemd’. zei Luna. Toen begrepen we dat we waren vergeten haar uit te leggen over de regels van het tempo, dat na 40 zetten iedereen een half uur bij krijgt. OK. nog veel te leren voor Luna.

513 keer bekeken