PK jeugd – Verslagen

PK Jeugd – Info  Organisatie  Foto’s  Livepartijen  Routebeschrijving  Bijprogramma  Verslagen  Indeling/Uitslagen

Ronde 4:   Verslag

Ronde 3: eerste koplopers in beeld

(door: Inge Oostvogels)

Bij het ingaan van ronde drie zijn in iedere categorie nog meerdere spelers met 100%, hoe zal het hen deze ronde vergaan?

In de A categorie spelen twee van de drie 100% scoorders tegen elkaar: Sjoerd van Roon (2098) en Job Emans (1988). De partij tussen de twee heren eindigt uiteindelijk in remise waardoor de lachende derde 100% scoorder, Sebastian Halfhide (2230), solo aan kop gaat.

In de B categorie start de ronde ook met drie 100% scoorders, te weten: Rembrandt Bruil (2138), William Shakhverdian (1964) en Leandro Slagboom (1879). Net als in de A categorie houden de topspelers elkaar op remise. Hier echter geen lachende derde want ook Leandro speelt gelijk, en wel tegen Sasa Albers (1694).

In de C categorie speelt Kathleen Velasco (1426) tegen Valentijn van Warmerdam (1448). Beiden hebben hun vorige partijen gewonnen en hebben dus een spannende indeling voor ronde drie. Uiteindelijk wordt het volle punt binnengehaald door Kathleen waardoor zij aan kop gaat bij de meisjes en de algemene groep. Ze moet de algemene koppositie wel delen met Ivan Ponomarev (1320) want hij wist deze ronde te winnen van Timo Verhoef (972).

Dag twee, ronde twee

(door: Inge Oostvogels)

Een nieuwe dag en nieuwe kansen bij het ABC toernooi. Na gisteren een eerste ronde met vooral verwachtte uitslagen kunnen vandaag de underdogs hun geluk opnieuw beproeven.

Wat minder gelukkig was de organisatie deze ronde want de live borden werkten niet en verschillende klokken hadden opstartproblemen. Er wordt dan ook hard gewerkt om in ronde 3 alles weer up en running te krijgen.

In ronde twee wordt in de A categorie één van de weinige Brabantse onderonsjes gespeeld. Dit kwalificatie toernooi is namelijk ook het Brabants Kampioenschap maar helaas zijn er weinig jeugdleden van de Noord Brabantse Schaakbond aanwezig. In de A spelen Morris Schobben, Sjoerd van Roon en Rick Mertens. Rick (1095) en Sjoerd (2098) speelde deze ronde tegen elkaar en ondanks het ratingverschil maakte Rick het Sjoerd niet gemakkelijk. De partij bleef lang spannend totdat een foutje Rick de das om deed en Sjoerd het volle punt binnensleepte.

In de B categorie spelen dit toernooi de meeste deelnemers, maarliefst 20 schakers. Vorige ronde hebben zes spelers remise gespeeld, en vier daarvan speelden deze ronde weer remise. Hebben we hier te maken met nieuwe Anish Giri’s in de dop?

In de C categorie gaan na ronde twee drie jeugdspelers aan kop: Valentijn van Warmerdam, Kathleen Velasco en Ivan Ponomarev. Naast deze 100% scoorders kon ook Elysia Feng (1090) trots zijn op haar prestatie want zij wist te winnen van clubgenoot Tommy Grooten (1484). Tommy heeft afgelopen november meegedaan aan het WK-kadetten (zie verslagen elders op deze website) en zal ook zeker hier in Eindhoven op zoek zijn naar een NK plaats. Oftewel, op naar de volgende ronde!

 

Speeldag 1: Kampioen meisjes A bekend!

(door: Inge Oostvogels)

Gisteren was het dan zover, de start van het kwalificatie toernooi in Eindhoven! In het mooie Hubble café op de campus van de TU Eindhoven waren voor 19:00 de meeste deelnemers al gearriveerd. Voor sommigen een hele reis want als vierde en laatste kwalificatietoernooi is er jeugd vanuit heel Nederland afgereisd om zich toch nog te plaatsen voor het NK. Zelfs de provincies Groningen en Friesland zijn vertegenwoordigd!

Met in totaal 45 spelers is de collegezaal/ speelzaal dan ook goed gevuld. De A, B en C categorie spelen apart, alleen zijn wel de meisjes & algemene categorie per leeftijdscategorie samengevoegd. In de A is zelfs maar één meisje aanwezig, kortom de meisjeskampioen is al bekend: Wyona van de Poel. Van harte gefeliciteerd met je NK plaats!

Natuurlijk speelt Wyona de komende dagen wel gewoon mee in het toernooi, waar ze het opneemt tegen de jongens in de A categorie. In totaal zijn er 10 deelnemers in de A, waarvan FM Sebastian Halfhide de ratingfavoriet voor de titel is. Maar kijk uit, de andere spelers zijn erop gebrand om de punten binnen te halen!

In de B spelen in totaal 20 jongens & meisjes. Verschillende deelnemers hebben zich al geplaatst voor het C kampioenschap, maar willen het ook graag een categorie hoger proberen. Opgelet dus voor de jonkies in de groep!

Bij de C categorie spelen de meisjes het kwalificatie toernooi en de jongens het Brabants Kampioenschap. Veel deelnemers in deze categorie komen uit Eindhoven en spelen dus een thuiswedstrijd. Opvallend is dat een meerderheid in de C categorie eigenlijk jonger is, zo zijn er D, F en zelfs G spelers te ontdekken op de deelnemerslijst. Maar wees gewaarschuwd, deze jonge spelers zijn niet de minste en hebben hun oog laten vallen op de prijzen!