Schaaknieuws

Noord-Brabant

2 maart

2020

Verslag Staunton jeugdschaaktoernooi 2020

Door Owen van Santen

De laatste dag van de carnavalsvakantie, bah! Dan moet je de volgende dag er weer vroeg uit en zijn de dagen weer gevuld met school en huiswerk. Toch wisten er een aantal jongeren het leuk af te sluiten door mee te doen met het jaarlijkse Staunton jeugdschaaktoernooi. Deze werd door Tamara van Boxel georganiseerd. Zij is hierbij geholpen door een paar vrijwilligers van de club en 3 trouwe sponsors. Het toernooi werd in wijkgebouw de Linde gehouden. Dit jaar was het spannendste toernooi tot nu toe! Het was bij alle groepen tot op de laatste zet spannend hoe de top 3 er uit zou zien. Ook was er iets in de C groep gebeurd wat nog nooit eerder is voorgekomen.

Groep E: Kleintjes gaan voor goud

De E groep was dit jaar de grootste groep met wel 20 deelnemers! Dit betekende ook dat ze de meeste rondes moesten spelen. Dit was eerst een beetje puzzelen om te kijken hoe we dit gingen doen, maar met het slimme plannen van tafelleider Daniel Koopman waren ze net zo laat klaar als de rest van de groepen. De partijen die werden gespeeld waren erg spannend en de top 4 maakten het tot op de laatste partij spannend! De nummers 1 en 2 hadden uiteindelijk een gelijke score. Maar vanwege het onderling resultaat is Casper Deij toch op de 1e plaats geëindigd en Daniil Cherepanov op de 2e plaats. Ook de nummers 3 en 4 wisten een gelijke score te krijgen. En door, net als bij de nummers 1 en 2, naar het onderlinge resultaat te kijken, is Roel Hompes met een 3e plaats op het podium beland. Helaas haalde Mathijs Vogels dus geen beker, maar heeft het wel heel goed gedaan! In de E groep speelde Stauntons eigen jeugdlid Tygo Rommens ook mee. Hij heeft uitstekend gespeeld, maar had vanwege de concurrentie geen trofee kunnen winnen. Wel heeft hij het tot de 13e plaats geschopt, goed gedaan!

Groep D: Dan wint de ene kant, dan wint de andere kant

De D groep bestond dit jaar uit 8 deelnemers. Hierdoor speelde zij onder leiding van tafelleider Miel Verheijen een halve competitie. Het grappige van deze groep was dat de helft van de rondes eindigde in steeds 1 kleur die de ronde won! Het lijkt wel alsof ze dit onderling hadden afgesproken! Dit pakte goed uit voor Azra Yildirim, die op de 1e plek eindigde. Dion Winterberg kwam hier ook goed mee weg, want hij haalde een 2e plaats. Dit had overigens een 1e plaats kunnen zijn, gezien een gelijke score. Maar vanwege het onderling resultaat heeft hij het toch maar gehouden op een 2e plaats. Luca Kraneveld nam het brons mee naar huis en is op de 3e plaats geëindigd. Ook de 2 jeugdleden van Staunton waren van de partij. Teun Suiker en Jason Pruissen hebben hard gestreden, maar konden helaas geen plekje op het podium veroveren. Teun heeft er wel een mooie 4e plek aan over gehouden!

Groep C: Een onmogelijke top 3

De groep C van dit jaar was een kleine groep, slechts 4 deelnemers. Hierdoor konden we een hele competitie spelen, waardoor iedereen een keer met wit tegen elkaar speelden en iedereen met zwart tegen elkaar speelden. Onder leiding van mij (Owen van Santen) hebben we er een spannende en goed verlopen dag van gemaakt. Nadat de laatste partij was gespeeld, zaten we wel met een probleem. Er was een gedeelte eerste plaats voor de top 3! Ze hadden allemaal van elkaar gewonnen en verloren en eindigde dus allemaal met dezelfde punten, weerstand en onderlinge partijen! Het leek net op de film Cars (waar ze ook een 3 maal gedeelte eerste plaats hadden). Net als in de film hebben we ervoor gekozen om een beslissingswedstrijd te spelen: 3 partijen van 5 minuten per persoon per partij. Helaas leverde dit niet veel op, omdat ze hierin net de rollen van steen papier schaar waren: ze versloegen de een, maar verloren van de ander. Stomverbaasd hebben we erna maar voor

gekozen om te loten hoe we de bekers gingen verdelen. Zo is Nirupa Ganeshram met brons geëindigd, Donald Bötitcher op een zilveren beker gekomen en heeft Elof Henckens het goud mee naar huis genomen. Helaas konden we ze dus niet allemaal de juiste beker mee geven, maar in mijn ogen blijven ze alle 3 de winnaars van de C groep! Dit betekende helaas wel dat nummer 4 buiten de pot viel. Jaiman Wullems had het lastig door de andere deelnemers, waardoor hij helaas geen plek op het podium wist te bemachtigen. Wel heeft hij erg goed gespeeld, mijn complimenten!

Groep A/B: Kom maar op met dat geld

In de A/B groep streden er 6 deelnemers niet voor een beker, maar voor een geldprijs! Vanwege een speeltijdsverschil met de andere groepen hadden zij iets andere tijden van spelen. Dit heeft de tafelleider, Martijn Struijs, goed kunnen oplossen waardoor ze ongeveer tegelijkertijd klaar waren met de andere groepen. Elysia Feng ging bijna onverslagen in deze halve competitie, waardoor zij met gemak de 1e plek veroverde. Voor plaats 2 tot 4 was het aan het eind nog spannend. De laatste ronde was hierin belangrijk voor ze. Door een remise tegen Elysia te houden wist Sascha Kurt er een definitieve 2e plek van te maken, knap gedaan! Lars Nobbe heeft, door het onderling resultaat, er een 3e plaats uit kunnen halen. Hierdoor eindigde Timo Verhoef helaas net buiten de prijzen met een 4e plaats, maar heeft het wel goed gedaan!

De prijsvraag: Een lastige puzzel

Zoals ieder jaar was er ook weer een prijsvraag in het boekje. Deze waren schaakstellingen uit de collectie van de partijen van Jan Hendrikx. Hierbij waren er 2 stellingen, een makkelijkere voor de groepen E en D en een moeilijkere voor de groepen C, B en A, waarvan de deelnemers de beste zetten moesten opschrijven. De stellingen waren wat lastiger dan vorig jaar. Dit bleek uit de antwoorden, waarvan ongeveer de helft de eerste goed had en er maar 4 deelnemers waren die de tweede goed hadden. Degene die het goed hadden kregen een prijsje nadat alle bekers en geldprijzen waren uitgedeeld: een schaakstuk als sleutelhanger! Degene die het goed hadden verdienen ook mijn complimenten, want het waren inderdaad lastige stellingen!

Zoals ik al eerder zei, was dit het meest spannende toernooi tot nu toe! In alle groepen was de top 3 nooit zeker en is er door iedereen heel goed gespeeld! De prijsvraag was dit jaar een stuk moeilijker, waardoor het winnen ervan een stukje bijzonderder was. Ook al begonnen we wat later dan gepland, eindigde we toch een half uur vroeger.

Ik kijk nu al uit naar het volgende Staunton jeugdschaaktoernooi, waarbij we hopelijk alle deelnemers van dit jaar weer terugzien en meer! De deelnemers kunnen in ieder geval weer vrolijk beginnen aan school gezien de fantastische dag en voor sommige zelfs een geweldige prijs!

De volledige eindstand is te vinden op: https://svstaunton.nl/uitslagen/

657 keer bekeken